Stefan Brüggemann
©

STEFAN BRÜGGEMANN Yvon Lambert, Paris, France | 2009 | Solo

Press release
Paris, May 22nd – July 18th

Yvon Lambert – Paris is pleased to announce its first solo show of London based Mexican artist Stefan Brüggemann.

Stefan Brüggemann works extensively with language, having a very particular way of dealing with text, combining a formal conceptual approach with a rough and critical attitude.

For is first exhibition in Paris, Stefan Brüggemann present the installation Conceptual Decoration (2008). In this installation the words of the title are printed on wallpaper that covers the space in entirety. According to Nicolas de Oliveira, the “moirée” effect of the repeated ten-point registration of the words provides an interference pattern that jolts the eye and suffuses the gallery in a gray half-light. Here, the artist uses the bourgeois decadence of surface decoration to highlight the “appearance” of the concept. By melding together the idea and its physical embodiment, their irreconcilable differences are exposed: looking and meaning are inextricably shackled together as they are unable to function without each other.

Stefan Brüggemann’s recent solo exhibitions include: Black Box, curated by Philippe Pirotte and Eva Gonzáles-Shancho, Kunsthalle Bern and Frac Bourgogne, Dijon, France, 2008.

Recent group exhibitions include: Escultura Social: New Generation of Art from Mexico City, MCA, Chicago, 2007; Nothing, Schirn Kunsthalle Frankfurt, 2006; Off-key, curated by Philippe Pirotte, Kunsthalle Bern, Switzerland, 2006; and Beck’s Futures Award, ICA, London, 2006.

Recent publications include: JRP Ringier publication edited by Nicolas de Oliveira with essays by Chris Kraus, Michael Bracewell and Caoimhín Mac Giolla Léith.

About Yvon Lambert
Yvon Lambert opened Galerie Yvon Lambert in Paris in 1967. The Collection Lambert in Avignon opened in 2000 and presents more than 350 works from Yvon Lambert’s personal collection. Yvon Lambert New York was founded in 2003, and in 2007 moved to its current location, designed by Richard Gluckman in collaboration with Thomas Zolli.